5 måsten för turister i Lichtenstein

Har man lyckan att befinna sig i lugnets Liechtenstein med bara kullar, berg och ängar så långt ögat kan nå, finns det saker man bara måste utforska innan man ger sig av hemåt igen. Här följer några tips på fem nödvändiga saker man bör ägna sig åt under en Liechtenstein-vistelse.

Cykla, vandra eller rid

Då detta lilla land är lätt att ta sig fram i, kan man även välja att göra det på egen hand med hjälp av egna ben, en cykel eller ta hjälp av en häst. De grönskande bergen och den friska luften här gör det till en utmärkt vandringsresa och man kan övernatta på något charmigt bed & breakfast i bergen om man vill. Många hyr mountainbikes och cyklar utmed vandringslederna eller tar en häst som får transportera en framåt. Utmed Rhen-floden finns hela 95 km långa leder att gå på om man vill slippa backarna i bergen. Här är man långt från stress och måsten och kommer sannolikt komma tillbaka som en ny människa. Vid huvudstaden Vaduz är rutten Fürstensteig den mest populära.

Våga prova på hängglidning

Detta är visserligen ett äventyr för den våghalsige utmanaren men att våga sig på hängglidning kan bli en upplevelse för livet så tveka inte för länge. Många besökare bokar en hängglidning och på så sätt får man se hela Liechtenstein från ovan, vilket inte är helt fel. Man ska inte oroa sig, för om man är oerfaren kan man bara följa med en instruktör som leder hela flygturen. Detta är den ultimata upplevelsen så man ska passa på när man har chansen!

Provsmaka viner från prinsens vinkällare

Under tiden i Vaduz ska man passa på att besöka den nuvarande prinsens vinkällare som innehåller en episk samling med underbara viner från både trakten och långväga ifrån. Här kan man inte bara beundra källaren i stort utan även passa på att gå på provsmakning för att uppleva vinerna direkt. Utanför ligger flera vinfält och på sommaren kan man gå här med guide som lär en mer om vinodling i Liechtenstein. Pinot Noir och Chardonnay är de druvor som odlas flitigt här.

Titta på slotten

Liechtensteins slott är mycket vackra och mystiska och det är kutym att titta på en handfull av dem när man ändå vistas här. Burg Gutenburg i Balzers är ett av de mer kända som ligger i sydvästra delen av landet. Burg Liechtenstein i närheten av staden Maria Enzersdorf är ett annat som också organiserar den årliga teaterfestivalen Nestroy under sommaren. Vaduz slott där prinsen bor är också en utmärkt sevärdhet när man ändå befinner sig i ett högklassigt furstendöme och förutom dessa tre exempel så finns slottsruinerna i Schellenberg att ta en närmare titt på.

Åk skidor eller snowboard i Malbun

Under vinterhalvåret är skidsporten den dominerande sysselsättningen i Liechtenstein. Och detta är inte konstigt med tanke på hur perfekt geografiskt det ligger. Malbun anses som den bästa skidorten och har både lätta backar och svarta pister att ge sig ut på. Det finns även en stor isrink där skridskosugna turister kan ge sig ut på hal is. Det positiva med Liechtensteins backar är att det sällan bildas så långa köer som det annars gör i Alperna. Man kan alltså åka relativt ostört var man än befinner sig.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*